Dagens ord: Brits

Vad har britsar med träsvärd och medeltidslekar att göra? Möjligen mer än det först verkar. I varje fall om vi ser till ordets historia.

Britsen är en enklare säng, ofta smal och utan extra bekvämligheter. "En usel brits", skrev Carl Tersmeden redan 1780, i ett av våra första exempel på ordets användning.

Ordet kommer närmast från tyskans Britsche. Där har ordet förutom sovbänk också haft innebörden klappträ och träsvärd. Men det har också varit ordet för ett straffredaskap i trä - precis som i äldre svenska. Enligt en teori kan ordet ledas tillbaka till franskans briche, som beskrivs som en medeltidslek där slag utdelades.

Dålig sömn

Det tog mig tre timmar att somna igår och jag vaknade nästan precis när jag hade somnat.
Men jag försov mig inte i alla fall.
Vädret verkar lovande idag.

Just nu: Mika - Stuck in the Middle

Hoppas alla får en bra dag!

//Samira - not stuck

Dagens ord: Pojke

Flickans manliga motsvarighet i språket är pojken. Ordet är gammalt i svenskan, men inte på något sätt urgammalt. Pojke är känt i skrift sedan 1580-talet.

Inte heller är pojke egentligen någon inhemsk bildning. Det är från början ett lånord från - finskan. Där har motsvarigheten poika samma betydelse.

Något oväntat har också pojke använts i mer ostadiga sammanhang. I början av 1900-talet var det ett vedertaget uttryck för de sista dropparna i spritflaskan. Det förekommer i uttryck som "du fick pojken" och "ge honom pojken". Talesättet anspelar precis som det äldre uttrycket sonlycka på lyckan i att få en son.

Flummar

Känns som om jag vill skriva, jag vill blogga, men helt plötsligt har jag absolut ingen lust, ingenting att skriva, ingenting att berätta och ingenting att flumma om. Visst, jag har en del saker som jag funderar över, men ingenting som jag vill lägga ut på nätet.

Jag känner att jag har ett pratbehov just nu. Jag vill prata. Vill ta det lugnt, och bara prata. Inte om någonting speciellt, eller med någon särskilld, utan bara prata lite. Samtidigt är det ganska skönt att vara ensam också, att få en stund för sig själv. En stund där man samlar krafter och energi, en stund där man bara tar det lugnt.

Ligger i sängen, tar ett bad, läser en bok, löser suduko, lägger pussel, lyssnar på bra musik och bara slappnar av. Alla har väl sitt sätt att slappna av på.. men de senaste dagarna har mitt "slappna avande" varit en blanding av de sakerna jag nyss skrev. Utom att ta ett bad, för det kan jag inte just nu. För det första, saknar vi varmvatten för tillfället och för det andra har vi problem i badrummet och vi vet inte riktigt vad det beror på.

Jag känner mig trött. Trött på det mesta just nu. Trött på allt hemma, trött på mamma, trött på skolan, trött.. Nästan så att jag vill låsa in mig på rummet och vara för mig själv, men samtidigt så vet jag att det inte är det som är det bästa för mig just nu.. så det undviker jag gärna. 
  

                                        

                                                      
Idag är jag dessutom stolt över mig själv. Det går lite upp och ner, igår var jag så himla förbannad på mig själv.. men idag är jag ganska stolt över mig själv. För olika anledningar.
Så därför köpte jag blommor till mig själv idag. Liljor. Jättefina. Jag blir på bättre humör varje gång jag ser dem.

ojdå.. jag hade visst en del att flumma om. Men nu är de slut. God natt.


Sawen         

Dagens ord: Harang

"Pyttsan, fräste gubben och for ut i en lång harang om flummiga trottoarbönder som tror att de begriper något." Citatet är hämtat från GP 2003. Med harang menar vi en längre, ordrik mening - som trots sin längd inte säger särskilt mycket.

Den jordnära mannen i exemplet ovan är dock inte särskilt representativ för ordets ursprungliga användning. Harang är ett lån från franskans harangue, med betydelsen "högtidligt tal". Vilket även känns igen i det italienska aringa.

Apropå italienskan, så är harang i detta språk besläktat med aringo, rännarbana - ordet som i svenskan beskriver ett inhängnat område avsett för tornerspel.

Fredag med Nash

Då är det äntligen fredag, fastän veckan gått snabbt har jag mer eller mindre gått och väntat på den här dagen.
En hel helg ska jag och sambon vara barnfria, det är väldigt uppskattat om jag säger så.
Just nu sitter jag i datasalen på skolan och försöker leta fram lite information om min "vetenskapsman". Jag valde John Nash, ville väl som vanligt inte ha någon "vanlig", istället visade det sig att det inte är världens enklaste grej att få fram trovärdig info om honom. Det mesta är på engelska och jag stirrar mig mest blind. Men det gäller att på en vecka översätta texten och sen få fram en bra redovisning.
Jag tror mig ha hittat en bra dokumentär om honom också, då slipper jag kanske visa "A Beautiful Mind."

Ikväll blir det dessutom filmkväll hemma hos mig, skräckfilm, wiipiiidiiidoooo.
Hoppas alla får en fin helg.

//Samira - Söker efter John Nash

Trådlöst? nä inte än

Kan väl informera de få som läser här att jag blivit beordrad av Linserv som har hand om vårt Internet i skolan, att jag måste sluta med mina försök att få till trådlöst i skolan. De säger att jag stör ut de andra datorerna på skolan. Men jag ger inte upp, de ska komma ner om några veckor och fixa till skolans server och då ska jag passa på att säga till dem att fixal så vi verkligen får trådlöst.
Mvh C-G, nere för räkning men inte utslagen!

Dagens ord: Animera

En animation är rörliga bilder. En illusion som byggs upp genom att snabbt visa flera bilder eller teckningar efter varandra, med små justeringar mellan varje.

Ordet har använts i svenskan sedan 1960-talet och är bildat av animera, efter motsvarande bruk i engelskan. Animera har sitt ursprung i latinet, och betyder ursprungligen att ge liv åt någonting.

I svenskan har animera brukats sedan 1600-talet om att göra något livligt. "Balen tycks bli ytterst animerad - alla prata, ingen hörer på", skrev exempelvis Gunnar Wennerberg 1849.

Rubriklös

Missade en skoldag idag. Och jag är besviken och arg på mig själv för det. Försöker intala mig själv att det är okej att man missar en skoldag när man inte mår bra, men jag borde ändå ha gått dit, jag borde ändå tagit mig till skolan.. 

För det blir en ond cirkel. Jag orkar inte gå till skolan, för att jag mår dåligt. Jag mår dåligt av att inte gå till skolan. Jag mår sämre och orkar inte gå til skolan.. o.s.v.
Inte bra.
Dessutom missade jag en massa papper och en massa frågor som ska vara inlämnade alldeles för tidigt för att jag ska ha tid att missa en heeeel skoldag. Tur att vi har studiecirkel imorgon.

Idag är det iallafall säsongspremiär för Greys Anatomy.
Två avsnitt i rad. Jaaaa!
Lycka!

Sawen


 


Onsdag och blandat

  • I eftermiddag ska MO klassen iväg till konsthallen.
  • Först blir det dock svenska.
  • Läste ut en bok igår...
  • ...började på en ny imorse.

Solen är framme, jag hoppas innerligt att den här dagen blir bra och hoppas ni alla får en fin dag också.
Tack alla vänliga som bjöd mig på cigg igår när jag inte hade några själv.

Peace!
//Samira - Ger sig på Tärningspelaren

Dagens ord: Hen

Sedan 1970-talet har språkforskare sökt efter bra sätt att skriva könsneutrala pronomen, utan att behöva skriva klumpigheter som "han eller hon" eller ta till omskrivningar.

1994 ville den finlandssvenske docenten Hans Karlgren fylla till språkluckan. I en artikel i SvD föreslog han att vi skulle börja använda ordet hen, ett ord med ursprung i finskan.

Hen finns inte i några ordlistor och det används i dag mest i begränsade kretsar - ofta för att göra en politisk poäng. Men det blir allt vanligare. Trots det är det långt kvar till att det tar plats i vardagsvokabulären, då det inte har stöd i talspråket.

Bläää för trådlöst Internet

Har ännu inte lyckats få igång trådlöst Internet på skolan, och inte mycket hjälp får man från företaget som har hand om vårt Internet, men jag vägrar att ge upp, DET SKA GÅ!!. Ska ta hjälp av Jan från röda huset så fort jag har lite tid över, Jürgen är nog trött på att jag inte kommer på lektionerna så jag får lösa det på raster och fritid.
Trådlöst Internet till folket
C-G

Dagens ord: Karikatyr

En karikatyr är en nidbild. En avbildning som överdriver karakteristiska drag, ofta de fula. Syftet med bilden är att skämta med, eller om, den som avbildas. Mer eller mindre grymt. Ordet används också om liknande omskrivningar i text.

Karikatyr har använts i svenskan sedan 1780-talet. Då hämtades det från franskans caricature, med samma betydelse.

Franskan har i sin tur lånat det från italienskan. Där betyder caricare att överdriva. Men bokstavligen att lasta på en vagn. Ordet kommer nämligen ytterst av latinets carrus, som betyder just vagn.

Dagens ord: Arkitekt

Arkitekten ansvarar för utformningen av hus och även stadsdelar. Någon i den rollen kan "alt thet som är nödigt til en bygnings fullkomlighet och prydna", som Andreas Rydelius beskrev det 1720. I dag används arkitekt också mer bildligt, för att beskriva någon som är upphovsman även till andra saker.

Ordet har använts i svenskan sedan 1670-talet. Det är ett grekiskt ord, bildat av arkhi, förnämst, och av tekton, timmerman. Den ursprungliga betydelsen är alltså ungefär förnäm byggmästare.

Det grekiska tekton har också givit oss ordet tektonik, läran om jordskorpans byggnad.

Rolig Fakta

En till. En jordnöt innehåller lika mycket fett som en kilometer gurka

Rolig Fakta

 Om man sätter styltor på en myras ben kommer den att gå förbi myrstacken då dom räknar hur många steg dom tar


Korpen

Som alla ni som var på stormötet hörde, snackade Henning (rektorn) om att sätta ihopa ett korplag i fotboll eller innebandy. Jag kommer att sätta upp lappar i skolan med intresseanmälan, så skriv på alla ni som är sugna på antingen det ena eller det andra så kommer Henning att ta kontakt med er
Mvh the one and only C-G

Vill inte vara sjuk..

Usch ja, jag har ont i halsen och ont i öronen. Ganska bra tecken på att man håller på att bli sjuk. Det svider i ögonen också. Precis så där, lagom till helgen. Förhoppningsvis är jag frisk på måndag, då vi ska på studiebesök på stadsbibloteket. Det låter kanske inte speciellt roligt, men vi ska gå med en guid som berättar lite om sökteknik och sånt. Det kan bli intressant och det kan hjälpa oss i framtiden. Kanske.

Varför jag inte sover nu, mitt i natten, kan jag inte svara på.. mer är jag inte kan somna, trots att jag så gärna vill. Jag ska ju upp snart och jobba. Men det känns som om jag inte kan somna, för att jag tänker på helt onödiga saker. Hur slutar man tänka? Tips på hur man somnar lättare? Någon?

Iallafall.. nu ska jag prova igen. Natti.


Dagens ord: Galen

Den som är galen är tokig. Knäpp. Men man kan också vara galen i något - och alltså tycka om det väldigt mycket. "Galen i grönt te? Då lär du bli gammal", skrev Aftonbladet 2006.

Ordet har använts sedan äldre fornsvensk tid, då som galin. Det är bildat av gala. Att låta högt och ljudligt.

Betydelsen om vansinne kommer av att ordet gala även innebar att förhäxa någon med trollsång i det forntida Norden. Dessa trollsånger kallades galder och har en särskild anknytning till Island.

Dagens ord: Kannibal

Kannibal

En kannibal är någon som äter människokött. En orsak kan vara överlevnad. En annan rent psykologisk: "Grå kostym, grå skjorta, en vitmönstrad grå slips med slipsnål och en lugn, nästan smått road min. Så kan en modern kannibal se ut", skrev GP 2003 om tysken Armin Meiwes.

Kannibalism kan också ha rituella orsaker. Och det är i denna bemärkelse som man tror att själva ordet en gång uppkom.

På 1490-talet seglade Christofer Columbus till Amerika. Där mötte han en karibisk urbefolkning som han trodde var kannibaler. De kallade sig för galibi, vilket på spanska blev canibal. Trots att innebörden egentligen var "modiga män".

Bekymrad

image12

Ord och sladd

När man har ett litet barn hinner man inte riktigt slappna av med en bok i famnen. Sådant får man spara till efter nattdags. Men då är det ju mörkt. Och heter man Samira så har man ingen förlängningssladd över för att koppla in nattdukslampan. Och taklampor har en tendens till att ge ett dimmigt ljus för trötta ögon.
Så när nästa CSN-penning dimper ner på kontot får jag bege mig och inhandla en lång sladd, så att vinterhalvåret kan bli lite mysigare.

Annars har jag kämpat med självförtroendet efter miserabla resultat på övning för högskoleprovet. Det där med ordkunskap är, ursäkta språket, satans jobbigt. Men det ska väl gå an. Jag är glad att jag lärt mig ordet elokvent på egen hand i alla fall. Och idag lärde jag mig ordet rank och använde det till och med. Inte dåligt alls.
Plus att engelskläxan gjordes väldigt enkelt. Så enkelt att jag nästan inbillade mig att jag gjort fel.

Men nu är klockan mörkt och jag ska försöka att slappna av. Imorgon, ny dag med utmaningar och så givetvis stormöte. Undra vem som blir ordförande den här gången...

//Samira - behöver en förlängningssladd

Dagens ord: Filister

Filister

"Du är en jävla filister, Henry. Eller hur, är han inte jävligt reaktionär?" Repliken är hämtad ur Klas Östergrens roman "Gentlemän" från 1980. Det är ett exempel på uttrycket filister, som används nedsättande om personer med en inskränkt och småborgerlig syn.

Ordet har ett gammeltestamentligt ursprung. Filistéerna var namnet på ett krigiskt folk, bosatt utmed Palestinas kust. De bodde grannar med israelerna och blev i strid mot dessa besegrade.

I vår betydelse dök filister först upp i tyskan på 1600-talet. Motsättningar ska i studentstaden Jena ha uppstått mellan studenter och borgare, varvid borgarna kallats för Philister.

Nu vet jag!

Idag käns det riktigt bra! Jag tror jag vet vad jag vill bli när jag blir stor, Företags ekonom.
 Jag skriver tror för man vet aldrig med mig, jag kan jy ändra mig! Men det käns som om att detta verkar va något för mig. Jag var inne hos syo och kollade upp vad som krävs för att läsa vidare till företags ekonom, det visar sig att jag klarar mig på det som vi lärt oss på Kvarnby. Jippi, jag behöver inte läsa in något mer sen! Det förutsätter dock att jag klarar av sista året, men det är mina planer att fixa detta! 
Redan sen jag började på Kvarnby har jag varit orolig för vad jag ska hitta på sen, vad jag ska göra med min utbildning. Nu vet jag!
Annars har dagen varit som vanligt med Eng, matte coh historia. Nu ska jag sätta mig med svenskan och sen ska jag försöka räkna lite.
Ha en skön kväll!!
Kramar W

Kökmys

Jag vet inte om jag minns det dåligt eller hur det var, men jag tycker att det i år verkar vara betydligt fler som tar mat med sig till lunchen. Vilket är bra. Samtidigt som fler äter mat från kafeterian.
Alltså...allt som allt, mindre skräpmat och mindre bensinkostnader för de som får köra bort till matställen.

Dessutom är det mysigt på något vis att trängas i vårt lilla kök, bland micron som piper hit och dit, människor som försöker komma åt tallrikar, kylskåp och sina matlådor.
Det är en av två gånger då jag verkligen tycker att skolan lever. Den andra gången är under morgonsamlingarna.
Fastän jag nu, två dagar i rad, varit sen till morgonsamlingen. Det blir säkert ändring på det. Inte alltid så lätt att samåka så många som vi gör. Det gäller att alla verkligen är i tid och ja...även solen har sina fläckar och så vidare.

För att hoppa mellan samtalsämnen lite, kan jag tillägga att jag tycker det är synd att inte fler deltar och skriver här och ännu mer synd att inte fler läser. Jag är ganska säker på att en stor del av oss alla sitter ganska mycket vid datorn. Men det växer förhoppningsvis snart. Kanske i samband med den framtida webb-tidningen. Får se vad mötet bjuder på imorgon.

Nu blir det läsning...
//Samira - Myser i skolköket

Dagens ord: Karaff

Karaff

"Dekantera innebär att man häller över vinet på karaff", kunde man läsa i GP 2001. Karaff är en tillbringare av finare slag. Oftast med lång hals och tillverkad i glas. Första att omnämna karaff i svenska språket var Post- och inrikes tidningar på 1790-talet.

Ordet har ett avlägset förflutet. Via italienska caraffa kan det troligtvis ledas tillbaka till spanskan, och motsvarigheten garrafa. Men historien slutar inte där. Man tror nämligen att karaff ursprungligen kommer från det arabiska garafa.

Ironiskt nog har dock garafa ingenting med karaffer i glas att göra. Garafa är ett verb med innebörden att "ösa med handen".

Dagens ord: Delta

Delta

Det krävs ingen examen i grekiska för att känna till att delta är en grekisk bokstav. Närmare bestämt är det den fjärde i det grekiska alfabetet - motsvarande bokstaven d i det latinska.

Men delta är också ordet för ett lägre landområde som ligger vid utloppet till en flod. Det är fruktbara marker och är därför ofta tättbefolkade. Ett exempel är Mississippis floddelta, som omfattar omkring 12 000 kvadratkilometer.

Den geografiska beteckningen är faktiskt inspirerad av bokstaven. I grekiskan har delta formen av en triangel. I den överförda betydelsen började ordet första gången användas om Nilens delta som mynnar ut i Medelhavet.

Lite tankar en söndag

Jag har, som förmodligen många andra, ofta funderat över hur svår övergången från ungdom till vuxen egentligen är.
För jag tror verkligen att den är väldigt svår, ansvarsmässigt, socialt, individuellt och det i samspel med hur familjen hänger med i ens mognad.

Eftersom jag bara kan utgå från mig själv och de jag känner väl säger jag; Jag tror att det måste hända något konkret för att unga ska tänka "nä nu jävlar måste jag skärpa till mig." Ta mer ansvar över sina handlingar och deras konsekvenser, tänka sig för och börja planera inför framtiden.
Det känns samtidigt som att det här är saker vi alla vill och jag vet att alla vill ha det bra, ha en lysande framtid över sig. Men någonstans på vägen tror jag även att många lägger för mycket vikt på hur andra, omgivning, samhället ska sköta det åt en.

Det grundar sig väl i att man från början av skoltiden glider på något sätt i skolan, i alla fall jämfört med hur skolans gång utvecklas. Från att i nionde klass komma till gymnasiet, det kan chocka vilken människa som helst.
Och det värsta är att hur mycket jag än grubblar över hur "man" bör göra, så kommer jag inte fram till något generellt för alla. Det hela slutar i individuella lösningar, skapade till varje persons möjligheter.
Och ekvationen individuell lösning kontra kollektivt problem känns inte som enkel matematik.

Och mer vet jag inte....vill inte gå in på mer. Jag önskar bara att fler blev medvetna om sig själva, tog tag i saker och hade en vilja att ta mer ansvar. Det är inte fult och tråkigt att bli vuxen, det är som precis allt annat i världen. Man bör plocka det bästa och ta det till sig, kanske?


Med det här försöker jag inte på något vis säga att samhället inte har något ansvar, för det ha de sannerligen.
Men det är viktigt att inte glömma bort sig själv.

//Samira - Sugen på att sitta och prata i flera timmar

Liten uppdatering

Härligt med helg.
Dessutom ska dottern till sin mormor idag, så jag kan slappna av lite.
Träffade ett gäng kvarnbyfolk igår och det var himla trevligt.
Det blir nog en dos kvarnbyfolk ikväll också.

Hoppas alla har en skön helg

//Samira - Lördagsseg

Andas ut

Obeskrivligt skönt med helg.

Sawen

Första gången!

Detta är första gången som jag skriver på en blogg (eller vad det nu heter när man skriver här),men det ska va den första gången för allting någon gång! 
Jag tycker att det är bra att man har har  fixat en blogg till skolans elever, så hoppas att den kommer att användas flitigt. Men jag tror inte att jag kommer att skriva så mycket här. För övrigt tycker jag att det är skönt att det är fredag!!!!!!! Två dagars ledigt! Super skönt!!!
Ni får ha en trevlig helg! 
Vi ses på måndag.
Kramar W
 

Dagens ord: Rockad

Rockad

En rockad är ett platsbyte. Någon eller något byts ut mot något annat. "Familjen Jonsson gjorde en rockad hemma och förvandlade barnens rum till sovrum", skrev Expressen 2007.

Ordet har varken med musikstilen eller klädesplagget rock att göra. Nej, den som spelar schack känner igen ordet från spelet. Det är ett drag där kungen byter plats med ett torn. Det enda tillåtna dubbeldraget i spelet.

Ordet är bildat av rockera, hämtat från franskans roquer på 1770-talet. Ursprungligen kommer det av det persiska rukh, torn i schack.

Att ljuga för sig själv

Gud vad jobbigt det kan vara att gå i skolan.
Efter att ha slutat klockan halv ett, gick jag hem och la mig och sov till klockan sex. Helt sjukt, vad skönt det var och det kändes som om jag verkligen behövde detta. Underbart med sömn mitt på dagen.

Just nu, tittar jag på Idol. Och visst, det har varit fruktansvärt mycket roligare tidigare år. Kanske har man tröttnat och sett det mesta redan, men det är ändå rätt så kul att se. Speciellt när folk som verkligen kan sjunga, kommer in och sjunger. Eller dem där, som verkligen verkligen tror att dem är sjukt duktiga på att sjunga, men blir dissade.

Idag var det en tjej som sjöng hemskt dåligt, och inte alls fint. Juryn bara tittade på henne och kommenterade varken sången eller rösten. De bara stirrade på henne. Hon förstod själv att de inte ville att hon skulle gå vidare, så hon gick frivilligt ut. Hennes förklaring till vara hon inte gick vidare var: - Lappen trillade av mitt under sången, och jag märkte det inte. Det var jätte synd att det hände just nu, men men... " Hon syftade alltså på lappen som man har på tröjan, med vilket idolnummer man är.
Jag vet inte om det är bra eller om det är synd om de, som ljuger för sig själv. Jag tycker synd om dem. Men det hjälper ju inte.

Gör man samma sak mot sig själv i skolan? Ljuger man för sig själv när man inte kan skriva slutet på en novell på engelskan, eller när man får dåligt på matten? Man kan ju skylla på att "jag har svårt att koncentrera mig just nu" eller "men matten gick dåligt för att det var kallt i klassrummet"
Är det att ljuga för sig själv, eller för att förklara vad som gick fel. Jag menar.. de som tror att de kan sjunga, trots att de inte kan, de är ju bara pinsamma som inte kan erkänna att de inte kan sjunga. Gäller samma regler i skolan. Borde man helt enkelt erkänna att man är dålig på en sak, eller ska man ljuga för sig själv till man bli bättre. Och kan man bli bättre på allt som man är mindre bra på?


Sawen

Andas det

Matematik, det ämne som för mig har varit svårast genom skolåren. Och jag tror att jag alltid kommer att ha det i bakhuvudet, att jag minsann inte är något mattegeni och heller inte någon mattemänniska.
Men nu på senare tid har jag lärt mig att om jag bara koncentrerar mig på endast matematik på lektionerna och försöker sätta mig in i varje bokstav och siffra, så någonstans förstår jag. Fast det bandet som jag kan ha med vissa ämnen, relateringsmöjligheten (om man nu kan säga så), den finns inte i matematik för mig.
Utan det blir som en utomstående sak som jag förstår. Ungefär som att jag förstår hur svårt det måste vara för en vän som råkar ut för något totalt nytt för mig.
Fan, vilken kass liknelse, men jag är inte någon höjdare där heller.

Däremot är jag väldigt duktig på att babbla, spekulera och smyga runt allt och inget på kort tid. Det kan göra mig förvirrad, men även det behövs väl ibland? Balans innehåller väl lite av allt? Ett evigt hoppande hit och dit för att en kant inte ska bli för tung och göra så att livbåten välter? Oj oj oj, vad jag är "on roll" nu.

Anywho...kontentan jag försöker dra mig till är att på matematiken ska man andas matte, leva matte och tänka matte. På engelskan likaså och ja, ni förstår vart jag är på väg. När det är rast, vila, andas, stirra rätt upp på himlen eller marken. Avnjut rasten.
Jag tror att jag är på god väg till att orka med den högra skolväxeln.

Nu har jag...eeeh....nu körde det fast. Jag är glad idag.

//Samira - Växlar utan att ha körkort.

Så här kommenterar du på bloggen

För att kommentera ett inlägg eller bara säga hej kan du följa den här guiden.

1. Nedanför varje inlägg finns det en svart länk som heter "Skriv här!" Om du trycker på den kommer du till en sida där du kan skriva vad tycker eller annat. Fyll i ditt namn, alias eller anonym. De andra fälten behöver du inte fylla i om du inte vill (den mellersta är för e-post och den nedersta för website adress.)

2. När du är färdig...tryck på knappen "Skicka kommentar."

3. Nu får du upp en vit sida där du ska verifiera en kombination på 4 tecken. Detta måste göras för att vi ska slippa spam-kommentarer. Gör det, tryck sedan ok.

4. Nu är du färdig och ska kunna se din kommentar.

5. För att komma tillbaka till bloggens framsida får du rulla upp och trycka på länken "till bloggens startsida."

OBS! Andra ser också din kommentar och skrivs det "dumheter" kommer vi att plocka bort dem som censur.



Har ni inga speciella synpunkter är det alltid kul om ni skriver "hej hej" eller annat. Det ger oss som skriver här mycket uppmuntran att se lite liv i läsarna. =0)

//Samira - Glad för kommentarer

Dagens ord: Gissel

Gissel

Ett gissel är ett plågsamt problem. "Malaria och kolera var en gång ett svårt gissel i stora delar av Europa", skrev SvD 1997.

Många ord har ett ursprung i något betydligt mer konkret. Så är fallet även med gissel. Ett gissel är nämligen också en piska med läderremmar och inflätade metallstycken. Något verkligt plågsamt, alltså.

I den bokstavliga betydelsen har ordet använts ända sedan äldre fornsvensk tid. Det är ett gemensamt germanskt ord som är nära besläktat med isländskans geirr, spjut.

Heroes

Kom ihåg att jag sagt det här, sa det förra året till de i min klass och säger det nu igen.
Mängder med människor kommer att hooka på Heroes, som nyss började på Tv4.
Så! Bra!

//Samira - Peter Petrelli-fan

Halvfyllt

image11

Vill också tillägga att vi inte ansvarar för att det är 100 procentigt korrekt fakta.
Det är mer en rolig grej. Internet är inte alltid 100% pålitligt.

Virrigheter i matsalen

Jag har ett klumpigt utseende, men jag brukar sällan vara klumpig. Eller jag anser i alla fall att jag inte är det. Men idag, klumpade jag runt fram tills att frukosten var slut.
Om ni var uppmärksamma kunde ni se mig tappa kronor, välta ut mjölk/musli, glömma bort en macka och nästan trilla över en karm i matsalen.
Sån där är jag inte egentligen. =) Jag vet knappt vem den där människan är. Ska inte släppa fram henne fler gånger. För både ert och mitt eget välmående.

Två gånger idag har folk dessutom misstagit på vem som skrivit vad här på bloggen =) Men jag förstår dem, jag och Sawen är ju så lika till utseendet och så är vi nästan precis lika stora, så det är sannerligen befogat. ;0)
Skämt åsido. Jag skriver under alla inlägg som är personliga med mitt namn. De där "Dagens ord", "onödigt vetande" och infoinläggen struntar jag i att skriva under.
Så då vet ni det.


Matsalen under förra året...


//Samira - En tillfälligt klumpig flicka

ps....did I just refer to myself as a girl? Flicka? C'mon!

Done

Jaha då var man placerad i Svenska B med E, det blir en ny erfarenhet då jag aldrig haft henne i något ämne. Men som det kändes rätt bra ändå, och hon verkade inte så snorkig som jag föreställt mig ( ja jag har förutfattade meningar om mycket och det känns bra när de raseras och jag har helt fel i fråga). Det har redan börjat pratas om kreativitets veckan, som om jag skulle ändra mitt sportande som jag valt varje år, hoppas det blir lika kul för alla som för mig.
Ha en bra onsdag
 C-G

Studiemotiverad

Vi har nyligen blivit indelade i grupper i svenskan, och jag hamnade i Svenska B gruppen med Eva som lärare. Det ska bli spännande. Hon verkar sträng med arbeten, men väldigt bra som lärare. Personligen är jag inte speciellt intresserad av att läsa om litteratur, särskillt inte det som skrevs för flera tusen år sedan, men kanske ändrar man uppfattning (?), det åretstår att se.

Jag har dessutom fått läxor nu. Två st till imorgon, läsa en novell på engelska och kolla igenom några mattetal.
Till nästa vecka har jag, att läsa en text om literatur.

Är vi klara med introduktionsveckorna nu eller?
Jag hoppas det

Det känns som om det är dags nu, att lägga sig tidigare, vakna tidigare, vara i tid, lyssna, anteckna, sköta sig. Att bli favoriteleven. Att tänka skola, göra skola, lämna in i tid. Att inte skjuta upp saker.
Nu är det skärpning som gäller.

Onsdagsmorgon

God morgon!

Idag delas vi in i svenskgrupperna. Hoppas alla blir glada för sina grupper.
Ha en fin dag!

//Samira - Lite rädd för E.

Dagens ord: Diplom

Diplom

Om man har gjort något bra kan man ibland få ett diplom. Det är ett dekorerat papper. Ett intyg som fungerar som bevis för en viss färdighet, exempelvis efter en avslutad utbildning, eller en belöning för något. "Tio pristagare i Stockholm belönas med medalj och diplom ur kungens hand", skrev SvD 1997.

Ordet kommer av franskans diplôme, med samma betydelse, som lånades in i mitten av 1700-talet. Till franskan kom det, via latinet, från grekiskans diplama, brev. Det grekiska ordet betyder egentligen något dubbelvikt, och är bildat av diploos, dubbel.

Dendrofobi

image9
//Samira - Inte en dendrofob

På möte

Woaaah, jag klarade av att berätta om bloggen trots benskak och det faktum att det återigen kändes som jag sprang maraton. Vad händer med mig? Anywho...
Besökarantalet har redan höjts en aning, hoppas folket nu finner det intressant att läsa här lite då och då. Och ännu bättre vore det om fler bidrog.

Efter frukost åkte jag och C-G iväg till demokratimöte på Röda huset, mötte upp Sawen utanför och blev inledda till ett konferensrum. Kände mig liten (själsligt givetivs) bara av att stiga in i rummet.
Tänkte "Wow här sitter ett gäng vuxna på riktigt människor och diskuterar hur man gör skolan bättre." Fast det tog inte lång tid innan jag kom i underfund med att det som diskuterades inte var relaterat till vad jag kallar skola. En dam sa gång på gång, i vad som skulle föreställa diskussioner, att "vi spelade i olika divisioner", som om man kan bli bättre.  Som om vi var sämre. Ska medvetet välja att inte tro att hon menade så.

Efter att ha fått höra att kårmöten, morgonsamlingar och gemenskapen de sakerna innebär är något för "oss barn". Struntade vi i att föra diskussionen vidare.

Huvudsaken är att vi försökte och förmodligen väckte lite intresse för den enda från allmän kurs som närvarade vid mötet och serietecknareleverna, som vi gick upp till.
Att personer som är tvingade till att gå på Röda huset inte finner lust till förnyelse och gemenskap, det kan jag tåla. =)

Resten av dagen gick i sann Kvarnby-anda. Vi skrattade och snackade.
Nu ska jag äta, för lunch hade jag inte med mig.

//Samira - För ung för att veta vissa saker...apparently.

Dagens ord: Docka

Dagens Ord: Docka

En docka är en leksak som liknar en människa. Det är en av de allra äldsta leksakerna, kanske över 4 000 år gammal. Ordet används också för att beskriva det perfekta eller söta, exempelvis i sammansättningar som dockansikte.

Ordet har motsvarigheter i de flesta av våra närliggande språk. Det fanns redan i den yngre fornsvenskan och lånades förmodligen in från lågtyskan.

Den ursprungliga betydelsen tros vara en hopvriden garnbunt, ett bruk som också förekommer i svenskan. "En docka rödt sysilke", skrev Boëtius Murenius 1666.

Ny dag!

God morgon!

Snart bär det av till skolan och idag blir det att berätta om sidan.
Hoppas jag slipper bli nervös och säga en massa saker fel o så.
På senare tid har saker jag inte riktigt velat kommit ur munnen på mig.
Hjärnan samarbetar inte på topp.

//Samira - Vars hjärna har egen stark vilja.

Dagens ord: Morsk

Det här har jag och några andra på ett forum jag driver. Jag tänkte att det passar här också.
Nu startas alltså... Dagens ord.



Dagens Ord: Morsk

En morsk person är orädd och säker på sig själv. Ordet används mest i positiva sammanhang. "En morsk företagartyp som strålar av handlingskraft och naiv optimism", skrev exempelvis DN 1997.

Men så har det inte alltid varit. Förr kunde morsk ofta beskriva någon som var barsk och bitter. Ännu längre tillbaka användes det om aggressiva, ja rent av blodtörstiga, personer.

Morsk är nämligen en gammal bildning av mordisk. Detta ord är i sin tur bildat av mord, ett gemensamt germanskt ord som har släktingar i både latinet och grekiskan.

//Samira - Vill kunna ord.

Statarmuseet

Idag var Mo-klassen på statarmuseet med Jũrgen. Vi hade rätt så tur med vädret. Det blåste lite kallt, men förutom det hade vi sol och klar himel. För träffade vi en kille som tog upp oss i ett rum där det fanns en massa bilder, böcker, långt bord och en massa stolar. Längst fram stod han och berättade om historien kring statarna. Hur de levde, vad de gjorde, deras arbetsvillkor och deras problem, lön och arbeten. Det var mycket intressantare än jag trodde det skulle vara, och han berättade det lätt och med leksaker (slott, hus, gubbar, kor o.s.v.) så man hela tiden hängde med.

Efteråt fick vi gå runt lite fritt och titta i de olika lägenheterna som folk bodde i förr, och titta på djuren, deras rum där de mjölkade, bakade eller tvättade.
Där fanns en gris, Elsie, som var riktigt riktigt stor. Och en del kaniner. Mina två favoriter döpte jag till Lurv och Lurvi. Dem var jätte lurviga, såg ut som två bollar, en vit och en svart.

Historien om statarlivet tyckte jag var himla sorligt, och blev tårögd vid flera tillfällen, men det var nog bara jag, som är känslig för sånt. Men verkligen, folk på den tiden var inte värda någonting och det enda folk var till för, var arbetskraft. Mannen gifta sig, för att kunna få arbete, Kvinnan födde barn för att skapa arbetskraft (som om vi tillverkar maskiner), Barnen fick börja arbeta (hugga ved och sånt) från fem-sex års åldern.

En av kvinnorna som bodde i en av lägenheterna på det här museet heter Hanna, och hon föddes 1928. Hon lever än idag men bor nu på ett åldersdomhem och hon har levt riktigt statarliv. Trots att hon har två-tre barn bor hon på ålderdomshem och ibland besöker hon museet. När hon gör det, bäddar hon sängarna i sin "lägenhet" och städar undan. Personalen som jobbar på museet har valt att ha obäddade sängar för att visa besökare hur folk sov, vad de hade för lakan men Hanna säger: "Jag fick lära mig, att när vi hade gäster och besök så skulle minsann sängarna vara bäddade"..

Det finns fortfarande folk som bor i närheten som lever statarliv och det är bland annat dessa som tycker det är viktigt att historien berättas så vi får veta hur de levde då och kan jämföra med hur vi lever nu. Vackert tycker jag, men även onödigt kan det tyckas vara..

Hur som helst, efter en halvdag där, kom vi tillbaka till skolan.

Hemma från skolan

Idag är jag ledig från skolan, varit på inskolning på dagis med dottern min.
Och klassen är iväg på studiebesök. Någonstans känns det ändå bra att jag inte missar vanliga lektioner. Får alltid dåligt samvete då. Förra veckan fick jag dåligt samvete av att gå till kuratorn på lektionstid. Förmodligen normalt.

Imorgon blir det att presentera bloggen för skolan. Får se om någon ens nappar, om vi får några läsare.
Se om det hela ens är lönsamt.
Och vanlig morgonsamling får inte heller glömmas. Ska bara bestämma mig för en av alla mina idéer. Att jag är idérik är inget nytt för mig, men att de oftast är lättsamma och fjantiga kan många gånger inte uppskattas. Speciellt av viss personal. Men de får stå ut...ett år till. Sen är jag borta.

Ses imorgon gott folk. Direkt på morgonen.

// Samira - is signing off.

RSS 2.0